Omgeving

Vervoer, algemeen, omgeving & sport

Vervoer

U kunt natuurlijk per eigen vervoer naar Souillac komen. Daarnaast is de Thalys een goede optie. Vliegen kunt u vanaf Rotterdam met Transavia op Bergerac. Er zijn afspraken gemaakt met taxibedrijven over het vervoer van Bergerac naar Souillac. De zomermaanden wordt er gevlogen door Cityjet vanaf Amsterdam naar het nieuwe vliegveld van Brive-Souillac.
Algemeen/De omgeving/Sport

Font Neuve is een landgoed van 10 ha, gelegen op ca. 2 km van het centrum van Souillac. De informele sfeer en finesse waarmee de vakantiewoningen zijn ingericht, maken het tot een zalige vakantieplek waar wij, de Nederlandse eigenaren u graag van laten meegenieten. In de grote tuin is een zwembad met ligstoelen en parasols, gelegen op een veilige afstand van de vakantiewoningen. Naast het zwembad tegen de bosrand is een relax ruimte gerealiseerd, met een sauna en een bubbelbad. Vooral in ‘t voor- en naseizoen echt genieten, romantisch als ‘s avonds de fakkels branden en u geniet in ‘t warme water onder de sterrenhemel. Er is ruimte in overvloed en kinderen zijn meer dan welkom. Voor hen is het dan ook dagelijks een feest wanneer ze in het kippenhok op zoek mogen gaan naar een vers eitje. Het zal u niet verbazen dat wij onze gasten regelmatig verrassen met een heerlijk koel glas wijn of een ijsje ofwel met een uitnodiging gezamenlijk de maaltijd te gebruiken. De omgeving nodigt uit tot het maken van mooie wandeltochten. Ook kunt u paardrijden, golfen, tennissen en uiteraard kanoën, zwemmen of vissen in de rivier de Dordogne die slechts op 800 meter afstand ligt. Of gaat u liever winkelen of een terrasje pikken in bijzondere plaatsjes als Sarlat, Rocamadour, Beynac of Domme? Bovendien is er in de nabije omgeving een groot klim- en klauterbos met kabelbanen van wel 20 meter hoog. Leuk voor klein en groot. Tevens is er in Souillac een zwemparadijs met veel attracties.

Nieuw: 38 prachtige fietsroutes in de Lot & Dordogne

Ook in de Lot en Dordogne houdt men steeds meer rekening met de wens van de vakantieganger om veilig te kunnen fietsen. Recent is de oude spoorbaan tussen Souillac en Sarlat geasfalteerd en in gebruik genomen als autovrij fietspad veelal langs de rivier de Dordogne. Uitstekende nieuwe fietsen (zowel stads als mountainbikes) huurt u in Souillac en wij brengen u graag met fietsen en al naar het betreffende parcours indien u de afstand te ver vindt om met de fiets af te leggen. Gaat u liever met de scooter dan zijn ook deze te huur.

De omgeving

De Dordogne ligt op de westelijke uitlopers van het Massif central. Het gebied strekt zich uit tussen de Limousin in het noorden, een dunbevolkte, arme streek, de zonnige valleien van Aquitaine in het westen en de vruchtbare vallei van de Garonne in het zuiden. Het gebied Dordogne bestaat uit de departementen Dordogne en Lot, die voor de Franse Revolutie Périgord en Quercy heetten. Deze namen worden nog steeds als streeknaam gebruikt en je zou dus kunnen zeggen dat de Périgord en Quercy samen de Dordogne vormen. Het gebied bestaat voor het grootste deel uit een kalksteenplateau dat hier en daar een dikte bereikt van enkele honderden meters. In de vele barsten, scheuren en spleten kan het water snel weglopen. Door inkrimping en beweging van de aarde zijn onder de kalksteenkorst natuurlijke grotten ontstaan, waardoor het wegvloeiende water in de loop der tijden indrukwekkende druipsteenformaties werden gevormd. Dankzij de vele rivieren die tussen hoge rotswanden het gebied doorsnijden, zoals de Dordogne, Lot, Célé, Isle en Vézere, zijn er valleien ontstaan met een zeer vruchtbare sliblaag. Hier spelen de belangrijkste economische activiteiten zich af en er bevinden zich akkers met maïs, tabak, zonnebloemen, aardbeien en asperges, maar ook steenbakkerijen en fokkerijen van runderen, eenden en ganzen. De meeste dorpen en steden zijn in de valleien gesitueerd. De heuvels zijn bedekt met uitgestrekte bossen vol met wild. Jagen is hier dus de volkssport nummer een.
In de Périgord Noir, het oostelijk deel rond de stad Sartat, zijn het vooral de dichte, donkere eikenbossen die het beeld en de sfeer bepalen. In de Périgord vert, het noordelijk deel rondom Brantome en Nontron, zijn de heuvels lager, de hellingen vriendelijker en de bossen minder dicht, hetgeen een wat doorzichtiger landschap oplevert. Tussen deze twee gebieden ligt de Périgord blanc, de streek rondom Périgueux, waar de bodem door de kalkhoudende onderlagen enigszins wit uitgeslagen is. De Périgord Pourpre, de streek in het westen van de Dordogne rondom Bergerac, wordt zo genoemd vanwege de vele wijngaarden.
In het begin van de vierde ijstijd-30.000 jaar v.Chr.-trokken veel stammen uit het oosten en noorden van Europa naar de vallei van de Vézere, waar een aanmerkelijk zachter klimaat heerste. Het gebied was ook ideaal vanwege de vele holen en grotten die een ideale bescherming boden tegen de kou en eventuele vijanden, terwijl er in de vruchtbare, nauwe valleien veel wild leefde dat zo gemakkelijk te vangen was dat er tijd overschoot om de wapens te verbeteren en rotstekeningen te maken (Lascaux).
De Dordogne was ook het schouwtoneel van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk (1337-1453). Er werden veel strategisch gelegen kastelen, versterkte kerken en dorpen gebouwd om het gebied te beschermen. Veel van deze gebouwen zijn goed bewaard gebleven door het ideale klimaat: droog en warm in de zomer, mild in de winter.